Stroje i wyposażenie ucznia

STRÓJ UCZNIA SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ (kucharza/cukiernika)

Strój kucharza/cukiernika do szkoły – najważniejsze elementy.

Ubranie przeznaczone na zajęcia praktyczne w szkole gastronomicznej musi spełniać standardy BHP oraz HACCP.
Na strój kucharza/cukiernika do szkoły składają się następujące elementy:
bluza (inaczej kitel),
spodnie ,
zapaska lub fartuch (3 sztuki na zmianę)
czapka lub daszek

Bluza razem ze spodniami tworzy mundurek gastronomiczny. Kitel ma podwójne klapy, które chronią klatkę piersiową i brzuch przed różnymi wypadkami zdarzającymi się w kuchni: poparzeniem gorącym olejem, skaleczeniami itp. Zachodzące na siebie poły nie tylko chronią ciało dodatkową warstwą materiału – niektóre modele mają możliwość szybkiego przepięcia w razie zaplamienia, co zapewnia uczniowi profesjonalny wygląd.
Zapaska lub fartuch to kolejna część, która zabezpiecza ubranie i ciało kucharza/cukiernika. Z kolei nakrycie głowy (czapka) zapobiega dostaniu się włosów do przygotowanych posiłków oraz chłonie pot, co znacznie poprawia komfort pracy w kuchni. Oprócz podstawowego wyposażenia, uczeń gastronomika powinien mieć solidne buty.
Najlepiej, gdy strój będzie wykonany z tkaniny bawełniano-poliestrowej. Takie połączenie sprawia, że ubranie jest miłe w dotyku i przewiewne, ale również szybciej schnie i nie niszczy się szybko z powodu wielokrotnego prania i prasowania.
Spodnie muszą sięgać kostek. Jeśli zaś chodzi o obuwie, najlepiej wybrać buty BHP z antypoślizgową podeszwą, wkładką anatomiczną i wzmocnionym noskiem.

Warto kupić nie jeden, a dwa komplety odzieży gastronomicznej, dzięki czemu uczeń zawsze będzie miał w zapasie czyste ubranie. Jeżeli nie chcesz inwestować w cały dodatkowy mundurek, zastanów się przynajmniej nad fartuchem lub zapaską – to one najbardziej się brudzą.

Jak dbać o strój kucharski?
Dbanie o strój kucharski nie wymaga tak naprawdę specjalnych zabiegów. Zazwyczaj wystarczy po prostu regularnie prać i prasować odzież – koniecznie z uwzględnieniem informacji podanych przez producenta.
Uczeń powinien mieć 2 komplety odzieży i 3 zapaski.

Poniżej można zobaczyć różne propozycje:

Odzież robocza używana, ochronna z importu.
61 861 48 23
https://g.co/kgs/GYxSTMu

https://ubraniadlakucharzy.pl/stroj-dla-ucznia-szkoly-gastronomicznej-poradnik

https://przeglad-spozywczy.pl/-inne-brane-/gastronomia-handel/1203022-ubranie-dla-ucznia-szkoly-gastronomicznej-czym-sie-kierowac-przy-jego-wyborze

STRÓJ FRYZJERA/FRYZJERKI NA ZAJĘCIA PRAKTYCZNE

Najważniejszy FARTUCH (w ciemnym kolorze)

Ten element ubioru przede wszystkim chroni fryzjera przed przenoszącymi się na ubrania włosami – z tego też powodu fartuch powinien być wykonany z antystatycznych materiałów. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się m.in. poliester. Kolejną zaletą wykonanych z tego materiału fartuchów jest ich wodoodporność. Fryzjerzy, pomijając fakt, że często myją włosy klientów, pracują z wszelkimi farbami, gumami i pastami, które mogą w prosty sposób pobrudzić ubranie. Odzież specjalistyczna, jeżeli już się ubrudzi, jest niezwykle łatwa do wyczyszczenia. Antystatyczny i wodoodporny fartuch pozwala fryzjerowi w pełni skupić się na swojej pracy.

BUTY– pełne z podeszwą antypoślizgową

Peleryna – podobnie jak fartuch pełni rolę ochronną, ale tutaj chroni odzież klienta

Elementy stroju można zobaczyć poniżej:

https://www.empik.com/fartuszek-fryzjerski-ortalion-wodoodporny-czarny-inny-producent,p1334667846,dom-i-ogrod-p?mpShopId=9504&utm_source=google&utm_

https://efryzura.pl/peleryny-fryzjerskie-poradnik-jak-wybrac-najlepsza-material-typ-cena-i-wiecej

WYPOSAŻENIE UCZNIA/UCZENNICY DO GRUPY WYCHOWAWCZEJ

  1. Pościel (powłoka na kołdrę, poszewka na poduszkę, prześcieradło). Pościel zmieniana jest co 2 tygodnie (dziecko zabiera w piątek do domu i przywozi w niedzielę/poniedziałek).
  2. Ręcznik kąpielowy + klapki pod prysznic.
  3. Przybory toaletowe (żel pod prysznic, pasta do zębów, szczoteczka do zębów, grzebień, chusteczki higieniczne, w razie potrzeby krem do twarzy/rąk i gąbka do mycia).
  4. Piżama.
  5. Buty odpowiednie do pory roku + obuwie domowe
  6. Odzież i bielizna na tydzień (+ 1 kpl. bielizny dodatkowo).
  7. Kurtka +kurtka przeciwdeszczowa, nakrycie głowy.
  8. Przybory plastyczne (kredki, nożyczki, klej, ołówek, gumka do mazania, pędzel do malowania farbami, blok rysunkowy i techniczny itp.).
  9. Napoje i przekąski na podwieczorki (woda/sok, owoce, chrupki itp.- dzieci grup młodszych).
  10. Jeśli dziecko przyjmuje na stałe leki – leki, zlecenie od lekarza i sposób dawkowania.
  11. Jeśli dziecko wymaga specjalnej diety – zalecenia lekarza/dietetyka.
  12. Jeśli dziecko korzysta z aparatu  słuchowego/implantu –
    – baterie/ładowarka.
  13. Jeśli uczeń/uczennica korzysta z urządzeń elektronicznych: telefon komórkowy/laptop, ponosi w pełni za niego odpowiedzialność.
  14. Legitymacja szkolna.
  15. Uczeń/uczennica powinien/powinna być wyposażony/a w: przybory szkolne, zeszyty, podręczniki, plecak do szkoły, strój sportowy + worek na strój sportowy

W niedzielę internat jest czynny od godziny 16:00