Jadłospis

Ceny posiłków:

I Śniadanie: 4,50 zł, II Śniadanie: 2,50 zł, Obiad: 12,- zł, Kolacja: 7,- zł

Ceny posiłków dla przedszkola:

I Śniadanie: 3,- zł, II Śniadanie: 2,- zł, Obiad: 7,- zł

Jadłospis

Przedszkole

Poniedziałek 28.04.2025

I śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku, szynka gotowana, jajko gotowane, sałata, pomidor, ogórek zielony, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia), masło (z mleka), herbata

II śniadanie

Bułka grahamka (mąka pszenna) z masłem (z mleka) i serem Almette (z mleka)

jabłko

herbata

obiad

Zupa pomidorowa z makaronem (woda, kurczak, pomidory w puszcze, koncentrat pomidorowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cebula, śmietanka z mleka, mleko, przyprawy, makaron jajeczny – mąka pszenna, jajko)

Kotlet drobiowy (pierś z kurczaka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz)

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, kukurydza, marchew, koperek, olej, przyprawy)

Woda z cytryną

Kolacja

Hot- dog, (bułka pszenna, parówka z szynki, ketchup)

Sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, papryka, ser feta (z mleka), oliwa),dżem, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia), masło (z mleka), herbata z cytryną

Wtorek 29.04.2025

I śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku, szynka drobiowa,

ser salami (z mleka), sałata, pomidor, ogórek,

pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło ekstra (z mleka), herbata

II śniadanie

Bułka knypel (mąka pszenna) z masłem (z mleka) i dżemem

kakao

banan

obiad

Zupa jarzynowa (woda, łopatka wieprzowa, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, fasolka zielona, kalafior, cebula, ziemniaki, koperek, śmietanka z mleka, mleko, przyprawy)

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (mięso mielone z indyka, bułka (mąka pszenna), jajko, sól, pieprz, śmietana, mąka pszenna, koperek, woda)

Marchewka z groszkiem

Ryż

Kompot wiśniowy

Kolacja

Jajko gotowane, majonez, ketchup, sałatka jarzynowa, szynka gotowana, kiełbasa biała na ciepło, musztarda, chrzan, sałata, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło (z mleka), herbata z cytryną

Środa 30.04.2025

I śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku, parówki na ciepło, ketchup, ser biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką ( z mleka), pomidor, ogórek kiszony,

pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło ekstra (z mleka), herbata

II śniadanie

Kanapki z masłem i serem salami (z mleka)

Sok owocowy

 

obiad

Zupa kalafiorowa (woda, kalafior, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, koperek, łopatka wieprzowa, śmietanka z mleka, mleko, przyprawy)

Placuszki z jabłkami (woda, mleko, jaja, mąka pszenna, jabłka)

Woda z pomarańczą

Kolacja

Parówka z szynki na ciepło, ketchup, jajko gotowane, majonez, szynka gotowana,

sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, papryka, ser feta (z mleka), oliwa),dżem, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia), masło (z mleka), herbata z cytryną

Czwartek 24.04.2025

I śniadanie

Jogurt naturalny ( z mleka) z owocami (truskawki mrożone, banan),

ser homogenizowany (z mleka) ze szczypiorkiem i rzodkiewką, schab gotowany, ser gouda (z mleka) , sałata, rukola, pomidor, papryka, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło (z mleka), herbata z cytryną

II śniadanie

Bułka mleczna (mąka pszenna, mleko) z masłem (z mleka) i powidłami

herbata

banan

obiad

Zupa jarzynowa (woda, łopatka wieprzowa, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, fasolka zielona, kalafior, cebula, ziemniaki, koperek, śmietanka z mleka, mleko, przyprawy)

Kotlet schabowy (schab, bułka tarta (mąka pszenna), jajko, sól, pieprz)

Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, ogórek kiszony, koperek, olej, przyprawy)

Ziemniaki gotowane

Woda z melonem

Kolacja

Leczo (cukinia, papryka, pomidory w puszce, kiełbasa drobiowa), camembert (z mleka), mielonka, sałata, ogórek, pomidor, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia), masło (z mleka)

herbata z cytryną

Piątek 25.04.2025

I śniadanie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko)

Jajecznica ze szczypiorkiem, ser topiony plaster (z mleka), szynka drobiowa, sałata, rzodkiewka, roszponka, pomidor, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło (z mleka), herbata z cytryną

II śniadanie

Bułka żytnia (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (z mleka) i pasztetową

herbata

gruszka

obiad

Zupa z czerwonej soczewicy (woda, łopatka, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cebula, soczewica, przyprawy)

Naleśniki z twarogiem (woda, mleko, jaja, mąka pszenna, sól, twaróg z mleka)

Kompot śliwkowy

Uwaga

1.Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zawierające gluten, soja, mleko, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczany.

2. Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

Jadłospis

Poniedziałek 17.02.2025

I śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydziane, mleko)

ser salami (z mleka), polędwica drobiowa, mielonka turystyczna, sałata, rukola, pomidor, papryka, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło ekstra (z mleka), herbata z cytryną

II śniadanie

Bułka grahamka (mąka pszenna) z masłem i pastą jajeczną (jajko, twaróg z mleka, szczypiorek)

jabłko

herbata owocowa

obiad

Zupa ogórkowa (woda, łopatka, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cebula, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietanka (z mleka), mleko, przyprawy, koperek)

Schab po nelsońsku (schab, pieczarki, cebula, śmietanka (z mleka), przyprawy)

Ryż

Buraczki z chrzanem

Woda z cytryną

Kolacja

Parówka cieńka na ciepło, ketchup, ser Almette (z mleka), Sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, papryka, ser feta (z mleka), oliwa), pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło ekstra (z mleka), herbata z cytryną

Wtorek 18.02.2025

I śniadanie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko) z owocami pieczonymi, szynka gotowana, polędwica sopocka, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (z mleka), pomidor, sałata, ogórek zielony, roszponka, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło ekstra (z mleka), herbata z cytryną

II śniadanie

Bułka żytnia (mąka pszenna, mąka żytnia) z pastą z ciecierzycy (ciecierzyca, suszone pomidory)

mandarynka

kakao

obiad

Krem z cukinii (woda, cukinia, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, koperek, kurczak tuszka, ziemniaki, śmietanka z mleka, mleko, przyprawy)

Noga z kurczaka pieczona (pałki z kurczaka, olej, przyprawy)

Surówka z marchwi i ananasa (marchew, jabłko, ananas, olej rzepakowy, sok z cytryny)

Ziemniaki puree z koperkiem

Kompot wiśniowy

Kolacja

Hamburger (bułka pszenna, mięso mielone wieprzowe, jajko, bułka tarta (mąka pszenna) sól, pieprz, sałata lodowa, papryka, ogórek kiszony, pomidor, sos czosnkowy – czosnek, jogurt naturalny- z mleka, pieprz),

herbata z cytryną

Środa 19.02.2025

I śniadanie

Naleśniki z serkiem waniliowym (mleko, mąka pszenna, jaja),

ser mozzarella plaster (z mleka), kiełbasa z piersi kurczaka na ciepło, jajko gotowane, ketchup, majonez, sałata, pomidor, papryka, rukola, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło (z mleka), herbata z cytryną

II śniadanie

Bułka mleczna (mąka pszenna, mleko) z nutellą

banan

herbata

obiad

Krem marchewkowy (woda, kurczak tuszka, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, śmietanka (z mleka), mleko, przyprawy)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym (wieprzowina, mąka pszenna, olej, przyprawy, wywar warzywny)

Kopytka (ziemniaki, mąka pszenna, jajko)

Kapusta kiszona gotowana (kapusta kiszona, olej, przyprawy)

Woda z pomarańczą

Kolacja

Zapiekanka na bułce (mąka pszenna) z szynką i serem żółtym, ketchup, pomidorki koktajlowe, rukola, herbata z cytryną

Czwartek 20.02.2025

I śniadanie

Jogurt naturalny ( z mleka) z owocami (owoce mrożone, banan), musli, polędwica sopocka, ser gouda (z mleka), kabanosy, sałata, pomidor, papryka, ogórek kiszony, roszponka, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło ekstra (z mleka), herbata z cytryną

II śniadanie

Bułka knypel (mąka pszenna) z pastą twarogową (z mleka) ze szczypiorkiem

gruszka

herbata owocowa

obiad

Zupa gulaszowa (woda, łopatka, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cebula, fasola, papryka konserwowa, przyprawy)

Kaszotto z warzywami (kasza, pieczarki, cukinia, papryka, cebula, przyprawy, mozzarella (z mleka)

Kompot agrestowy

Kolacja

Zapiekanka ziemniaczana (ziemniaki, brokuły, papryka, cebula, kiełbasa wieprzowa, ser żółty (z mleka)

pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia), masło (z mleka), dżem, herbata z cytryną

Piątek 21.02.2025

I śniadanie

Kasza manna (pszenica) na mleku z malinami, jajecznica ze szczypiorkiem, polędwica drobiowa, salami, pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata, rukola, pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło ekstra (z mleka), herbata z cytryną

II śniadanie

Bułka grahamka z nasionami (mąka pszenna) z masłem (z mleka), serem gouda (z mleka) i sałatą

herbata

jabłko

obiad

Żurek (woda, łopatka, kiełbasa biała, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cebula, zakwas żytni (mąka żytnia), ziemniaki, śmietanka z mleka, mleko, przyprawy)

Makaron ze szpinakiem (szpinak, ser mozarella (z mleka), śmietanka(z mleka), makaron świderki ( mąka pszenna, jajo), przyprawy )

Sok owocowy

Uwaga

1.Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zawierające gluten, soja, mleko, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczany.

2. Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.